Bandidos-drapet

Den 15. juli i 1996 ble Jan Krogh Jensen drept i Nedre Eiker i Mjøndalen. Jensen ble skutt og drept mens han var ute på tur med flere venner, blant annet en fra Bandidos. Jensen var gjengmedlem i Bandidos og han var leder for en motorsykkelklubb. En mann fra en rivaliserende motorsykkelklubb ble tiltalt for drapet, men han ble frikjent i retten. Mordgåten går under navnet Bandidos-drapet, og saken har forblitt uoppklart i 21 år.

Global motorsykkelklubb

Bandidos er en motorsykkelklubb med global utbredelse. Klubben ble stiftet i 1966 i Texas av Don Chambers. Klubben blir anslått som svært kriminell, og slagordet er «vi er de folka dine foreldre advarte deg mot.» Deres symbolfigur er en tykk tegneserie mann med et sverd i venstre hånd ikledd typiske motorsykkelklær.

Etter drapet på Jensen brøt flere av Bandidos sine medlemmer kodeksen og ga politiet mange opplysninger. Det er svært uvanlig at gjengmedlemmer deler informasjon. En 30 år gammel mann fra Drammen ble tiltalt for overlegent drap på Jan Krogh Jensen i 1996. Den tiltalte mannen risikerte hele 21 år i fengsel, noe som er den strengeste fengselsstraffen i Norge, hadde han ikke blitt frikjent i retten. Rettsaken mot 30-åringen startet i 1998, to år etter drapet. Retten hadde satt av en hel uke for å prøve å løse Bandidos-drapet. Advokaten til den tiltalte mannen mente at en uke var alt for kort tid grunnet at omfanget til saken var så stort og komplisert. Mannen fra Drammen måtte sitte i varetektsfengsel i nesten to år.

Jan Krogh Jensen

Jan Krogh Jensen var kjent som «Face» i MC-miljøet. Han hadde dansk statsboerskap, men bodde i Sverige. Jensen var 37 år gammel da han ble skutt på motorsykkeltur i Norge. Våpenet som ble brukt var halvautomatisk og hadde en kaliber på 7,65. Skuddet traff Jensen i hodet. Han ble fraktet til Ullevål sykehus, men døde samme kveld. Livet hans sto ikke til å redde. Jan Krogh Jensen ble det første offeret i den norske MC-krigen. Året etter døde 51 år gamle Irene Bækkevold. Hun kjørte forbi akkurat i det Bandidos sitt hovedkvarter ble sprengt i filler av en bilbombe i 1997. Politiet siktet to menn for bilbombingen, men begge mente at de var uskyldige.

Den tiltalte mannen ble frikjent av retten for drapet på Jensen. Frifinnelsen skjedde grunnet at bevisene ikke var gode nok. Mannens forsvarsadvokat var svært fornøyd med resultatet, og mannen fra Drammen gikk ut av retten som en fri mann etter nesten to år i varetekt. Flere av hans klubbmedlemmer fra Hells Angels sto utenfor og jublet. Retten mente at tiltalelsen mot mannen har vært bygd på indiser og falske vitneforklaringer. Medlemmene i retten mente også at det var en sannsynlighet for at mannen hadde drept Jensen, men at bevisene mot ham måtte forbedres.

Årsaken til at Bandidos-drapet fortsatt er uoppklart er på grunn av vitner som har gitt falsk forklaring og holdt tilbake viktig informasjon. Våpenet som ble brukt skal aldri ha blitt funnet av politiet. Saken ble henlagt i år 2000, og politiet har ikke gjort noen etterforskning siden henleggelsen.

Privacy Policy