Dagmar Strand-saken

Dagmar Strand-saken er av Norges mest omtalte uoppklarte mordgåter. Den 15. september i 1981 ble 79 år gamle Dagmar Strand funnet grusomt drept i sitt eget hjem i Oslo. Strand var kneblet på hender og føtter og slått i hjel. Politiet mente at motivet bak dette kalde mordet var penger. Det ble funnet 30 000 kroner i undertøyet hennes. To menn ble sett løpende ifra leiligheten hennes etter drapet. Det har blitt lagt ned mye penger og energi for å prøve å løse saken, men politiet lyktes aldri med å finne gjerningsmennene. I 2006 ble saken foreldet.

Foreldet etter 25 år

I Norge blir drapssaker foreldet etter 25 år. Når en sak blir foreldet vil gjerningspersonene slippe straffeforfølgelse. Politiet har stadig håpet på at noen ville melde seg, men det har vært et kappløp mot tiden. Politiet i Oslo mente at det brutale mordet på den eldre kvinnen satt så langt inne at ingen ville ta på seg skylden. I Dagmar Strand-saken har det kommet opp flere tips, men det har vært så få beviser at politiet ikke har kunne tatt ut en tiltalelse. Det er sjeldent mordsaker blir uoppklarte i Oslo, men i enkelte tilfeller er det for lite bevis å jobbe ut ifra. En av grunnene til at Dagmar Strand sin morder eller mordere har gått fri er grunnet at politiet den gangen ikke tok vare på bevis som kunne komme til nytte i en senere tid. Med dagens analysemetoder mente politiet i Oslo at de lettere hadde funnet DNA-spor, hadde bevisene fortsatt vært tilstede.

Vil antagelig aldri få svar

Hvem som drepte Dagmar Strand er et spørsmål politiet og gjenlevende slektninger mest sannsynlig aldri vil få svar på. Selv om tipsene har vært mange, har de tekniske bevisene vært for få. Det ha gått 36 år siden 79-åringen ble funnet bundet og mishandlet til døde i sitt eget hem, og identiteten til morderen eller morderne er fortsatt et stort mysterium. Det ble lenge trodd at det var ungdommer fra Oslo sitt kriminelle ungdomsmiljø som sto bak det brutale mordet, men det har aldri blitt bevisst. Det var allmenn kjent at Dagmar Strand hadde spart om en god del med penger. Ingenting ble stjålet trolig fordi Strand hadde gjemt unna sparepengene hennes i undertøyet sitt.

Dagmar Strand-saken regnes som den største mordgåten i Norge sammen med Marianne Knutsen-saken. Marianne var en syv år gammel jente som forsvant samme året som Dagmar Strand ble mishandlet til døde i sitt eget hjem på Bislett i Oslo. Hovedgrunnene til at enkelte mordgåter forblir uløste er fordi politiet mistenker personer, men finner ikke nok bevis til å kunne ta ut en tiltalelse. Den andre grunnen er at retten frikjenner de tiltalte og at politiet ikke klarer å komme frem med nytt bevismateriale. I Dagmar Strand sitt tilfelle sto politiet på bar bakke selv etter nøye undersøkelser, vitneavhør og sporsikringer.

I 2004 ble Dagmar Strand-saken tatt opp grunnet et TV-program kalt «Fornemmelse for mord». I forbindelse med programmet kom det inn flere nye tips, men ingenting som ledet til noe konkret.

Privacy Policy