Nøkkelvitnet

Jørn Lier Horst er en norsk kriminalforfatter og tidligere politibetjent. Han ble født i 1970 i Bamble, som ligger i Telemark fylkeskommune. I dag har Horst bosatt seg i Stavern i Vestfold. Fram til år 2013 jobbet han som politibetjent og forfatter, men i dag er han forfatter på heltid. Han fungerer også som ekspertkommentator overfor kriminalsaker i avisen VG. Jørn Lier Horst har en spesialutdannelse innen politiet, men han har i tillegg studert psykologi, filosofi og kriminologi. Forfatteren har vunnet flere priser for bøkene sine, blant annet Bokhandlerprisen og Glassnøkkelen.

Drept i 1995

I 1995 ble enkemannen og pensjonisten Ronald Ramm funnet bundet, seksuelt misbrukt og drept i sitt eget hjem på Rødberg. Ramm hadde mottatt hele atten slag i hodet, og katten hans ble funnet slaktet i kjellertrappen. Det var allment kjent at Ronald Ramm hadde store pengesummer liggende i huset, men ingenting var stjålet. Det var heller ikke noe tegn på innbrudd, så politiet tror at gjerningsmannen var en bekjent av Ramm. Over 20 år har gått, og identiteten på gjerningsmannen er fortsatt et mysterium. Ramm-saken var den første drapssaken til Jørn Lier Horst, som på den tiden var en fersk politimann. Horst har fortalt til media at saken gjorde et enormt inntrykk på ham, og at han har hatt mange søvnløse netter. Denne brutale mordgåten inspirerte ham til å skrive sin første bok, Nøkkelvitnet.

Debutroman

Nøkkelvitnet er debutromanen til forfatter Jørn Lier Horst, og boken ble utgitt av forlaget Gyldendal i 2004. Boken handler om Preben Pramm og politimannen William Wisting. Preben Pramm har ligget død en uke i huset sitt. Han er naken og bundet, og kroppen viser tegn på en brutal tortur. De fleste rommene i huset viser spor etter en voldsom slåsskamp, Pramm har ikke gitt seg villig. Rommene er også blitt gjennomsøkt, men det virker ikke ut som om gjerningsmannen fant det han kom for. Preben Pramm hadde ingen slektninger eller venner, og han hadde tilsynelatende ikke noen forbindelser med verden rundt ham. Hvorfor var gjerningsmannen ute etter ham, og hvorfor ble han drept på en så brutal måte? Hva er Preben Pramm sin hemmelighet?

Boken har fått gode omtaler i avisene, og den tidligere politibetjenten sviktet ikke. Jørn Lier Horst har en god penn, og han skriver spennende og realistisk om politiavhør, stemningen på kontoret, følelsene rundt det bisarre mordet og politiets mishandling av potteplantene. Dette er en roman som passer for alle som setter pris på god krim, eller som kjenner til drapet på Ronald Ramm, som kjernen i boken handler om.

I 2011 ble Jørn Lier Horst oppringt av en mann som tilsto drapet begått i 1995 på Ronald Ramm. Mannen skal senere ha nektet for tilståelsen, men han hevdet å vite hvem morderen var, og motivet bak mordet på den 71 år gamle enkemannen. Jørn Lier Horst, som den tid, jobbet som politibetjent, har sagt overfor media at han var sikker på at det var boken Nøkkelvitnet som gjorde at mannen hadde tatt kontakt med ham.

Privacy Policy